Airanas – tai toks gėrimas, kuris yra gaminamas jogurtą skiedžiant šiltu vandeniu ir kai kur dar fermentuojamas, kad taptų natūraliai gazuotas. Kai kur jis gaminamas iš rauginto pieno ir po to fermentuojamas, bet šiuo būdų pagamintas airanas yra rūgštesnis ir primena gazuotą kefyrą, tik skirtingai nuo kefyro, jis nėra tirštas.

Taigi, kodėl aš rašau apie airaną? Ogi todėl, kad šiais metais, lankantis Turkijoje, jo pirmą kartą paragavau ir jis man taip patiko, kad praktiškai kiekvieną dieną jį pirkdavau. Grįžus į Lietuvą suradau, kad šio gėrimo gamykla yra Estijoje ir jo galima įsigyti Maximoje, tačiau šis airanas yra būtent pagamintas iš rauginto pieno ir yra daug rūgštesnis, taigi nors ir pakankamai skanus, tačiau vis tik tai ne tas gėrimas, kurį prisimenu.

Rūgštesnis ir truputį gazuotas

Po keleto dienų, didesnėje Maximoje pavyko surasti ir airano, kuris gaminamas ir importuojamas iš Vokietijos. Ant pakuotės pažymėta, kad šis gėrimas būtent ir yra turkiškoji versija ir paragavęs galiu teigti, kad skonis ir konsistencija labai panaši į tą, kuris man taip patiko. Ši versija vos vos sūresnė ir rūgštesnė, tačiau bendras rezultatas labai geras.

Pagamintas jogurto pagrindu

P.S. nesu didelis pieno mėgėjas, tačiau šis gėrimas kažkuo išskirtinis, ne tik, kad man patiko jo skonis, bet jis puikiai tinka ir troškuliui numalšinti.